Jak zablokować znajomego na Messengerze?
Blokowanie znajomych na Messengerze jest łatwe, ale skąd wiesz, czy Twój znajomy Cię blokuje? Oto, co się dzieje, gdy blokujesz kogoś na Messengerze i jakie kroki należy podjąć, aby go odblokować.
Blokowanie kogoś na Messengerze różni się od blokowania na Facebooku.
Zablokowanie osoby tylko na messengerze uniemożliwia kontaktowanie się między sobą w obie strony. Jeśli zablokujemy osobę na messengerze, oboje nadal będziecie znajomymi na Facebooku i będziecie mogli przeglądać udostępniane tam treści.
Natomiast jeśli zablokujemy znajomego na Facebooku, wówczas znajomy nie będzie nie odnajdzie naszego konta na Facebooku i poza brakiem możliwości kontaktu, nie będzie również widział naszego profilu nawet jeśli ktoś z wspólnych znajomych nas oznaczy na przykład w poście.
Blokowanie znajomego na messengerze
Istnieje wiele powodów, dla których możesz chcieć zablokować kogoś na Facebook Messenger. Jeśli są one obraźliwe, nękają lub wysyłają niechciane wiadomości, prawdopodobnie najlepiej jest je zablokować. Jednak mogą być chwile, kiedy żałujesz, że to robisz i chcesz, abyś mógł odblokować je ponownie.
Oto jak zablokować kogoś na messengerze:
- Otwórz w telefonie aplikację Messenger i otwórz rozmowę z osobą, którą chcesz zablokować.
- Stuknij w trzy kropki w prawym górnym rogu ich profilu, a następnie wybierz opcję Zablokuj [osobę] z wyświetlonego menu (lub po prostu przesuń palcem w lewo na ich nazwie). Jeśli zostanie wyświetlony monit, wprowadź swój kod dostępu/odcisk palca przed kontynuowaniem tego kroku.
- Potwierdź, że chcesz zablokować daną osobę, dotykając opcji Blokuj.
Osoba, którą zablokowałeś, zobaczy czerwony wykrzyknik na ikonie Messengera w swojej aplikacji oraz nie przyjmuje teraz wiadomości.
Jeśli zablokujesz kogoś na Messengerze, nie otrzyma on powiadomienia.
Jeśli zablokujesz kogoś na Messengerze, osoba ta nie będzie widzieć, że je zablokowałeś.
Osoba, którą blokujesz na Messengerze, może nadal widzieć Twoje aktywne relacje i posty na Facebooku.
Możesz odblokować kogoś na Messengerze, wykonując następujące kroki:
- Przejdź do swoich ustawień w aplikacji Messenger.
- Kliknij opcję Zablokowane osoby.
- Następnie wybierz z listy zablokowanych kontaktów osobę, którą chcesz odblokować.
Osoba zablokowana na Messengerze nadal będzie pojawiać się na Twojej liście czatów, jeśli ma aktywne konto w Messengerze.
Jeśli dana osoba zostanie zablokowana na Messengerze, nadal będzie widoczna na Twojej liście czatów, jeśli ma aktywne konto na Messengerze. Nadal będziesz mógł sprawdzić, kiedy ostatnio wysłałeś do niej wiadomość i kiedy ona wysłała do Ciebie wiadomość. Możesz też zobaczyć jego zdjęcie profilowe i nazwę.
Jeśli zablokujesz kogoś na Messengerze, nie będzie to miało wpływu na możliwość zobaczenia przez tę osobę Twojego profilu lub wysyłania Ci wiadomości za pośrednictwem innych kanałów. Jeśli zablokowałeś tylko na messengerze to blokada dotyczy messengera i brak możliwości wysyłania wiadomości z obu stron – dostęp do poprzednich wiadomości będziecie mieć oboje.
Co zrobić jak chcesz całkowicie zablokować znajomego na Facebooku?
Jeśli chcesz zablokować znajomego na Messengerze i sprawić, by nie widział twoich aktywnych relacji na Facebooku, Przygotowaliśmy dla Ciebie dwie metody.
Aby zablokować kogoś na Facebooku – Metoda 1
- Kliknij lub dotknij przycisku Więcej (trzy pionowe kropki) w prawym górnym rogu w aplikacji na Facebooku.
- Z wyświetlonego menu wybierz Ustawienia.
- Wybierz opcję Blokowanie z lewej kolumny lub przewiń w dół do Ustawienia konta > Blokowanie.
- Odnajdź osobę, którą chcesz zablokować
Blokowanie znajomego na Facebooku – Metoda 2
- Przejdź do strony profilu znajomego na Facebooku i kliknij ich nazwę w prawym górnym rogu.
- Kliknij „Blokuj” (jeśli to się nie pojawi, nie ma sposobu, aby je zablokować).
- Twój przyjaciel nie będzie już w stanie zobaczyć wiadomości, ale nadal mogą zobaczyć swoje aktywne historie, jeśli są oznaczone w nich. Otrzymają oni powiadomienie, gdy ktoś oznaczy ich w relacji, nawet jeśli nie logowali się ostatnio na swoje konto. Jeśli jednak nie zostaną oznaczeni w relacji lub poście, nie otrzymają żadnych powiadomień; tak długo, jak nie oznaczysz ich swoim imieniem.
Po odblokowaniu osoby, nie możesz jej ponownie zablokować przez 48 godzin.
Jeśli zablokowałeś kogoś na Messengerze, ta osoba nie będzie mogła wysyłać ani odbierać wiadomości z Twojego konta. Nie otrzymasz żadnego powiadomienia o tym działaniu, a ta osoba również nigdy nie zostanie o tym powiadomiona.
Zablokowanie kogoś na Messengerze jest łatwe, ale skąd wiedzieć, czy Twój znajomy Cię blokuje?
Jeśli zostałeś zablokowany na Messengerze, dana osoba nie będzie mogła zobaczyć Twoich treści w aplikacji. Komunikat „Ten użytkownik nie jest dostępny na czacie” pojawia się u zablokowanej osoby, gdy wysyła ona wiadomość, a Ty próbujesz wysłać do niej wiadomość.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy ktoś zablokował Cię w Messengerze, przejdź do profilu tej osoby i poszukaj przycisku „Zobacz więcej” pod jej zdjęciem profilowym. Jeśli jest tam napisane „Cała aktywność”, oznacza to, że ten znajomy jeszcze Cię nie zablokował. Ale jeśli jest tam napisane „Ostatnie zdjęcia i filmy od znajomych”, to znaczy, że ten znajomy celowo zablokował Ci możliwość oglądania jego aktywności na Facebooku.
Jeśli na ikonie Messengera w aplikacji zobaczysz czerwony wykrzyknik, oznacza to, że osoba, z którą próbujesz się skontaktować, nie przyjmuje teraz wiadomości. Możesz to również zobaczyć, jeśli ktoś Cię zablokował lub jest aktualnie offline.
Możesz odblokowywać osoby z messengera
Możesz odblokowywać ludzi w komunikatorze. Jeśli zablokujesz kogoś na messengerze, nie otrzyma on powiadomienia i nie będziesz mógł już zobaczyć jego zdjęcia profilowego, filmów ani historii. Natomiast odblokowanie na messengerze jest banalnie proste.
Wystarczy, że wejdziesz w czat osoby, którą zablokowałeś i klikniesz przycisk ODBLOKUJ.
Podsumowanie
Jeśli szukasz sposobu na zablokowanie kogoś na Messengerze, ten artykuł właśnie Ci to przedstawił. Zawarliśmy również informacje o tym, jak odblokować tę osobę, jeśli zmieniłeś zdanie na ten temat. Po zablokowaniu ta osoba nie będzie mogła zobaczyć Twojego statusu na czacie i nie będzie mogła wysyłać Ci wiadomości ani próśb o kontakt.
Jeśli jednak masz jakieś pytania dotyczące blokowania kogoś na Messengerze lub potrzebujesz dodatkowej pomocy w tym zadaniu, nie krępuj się zostawić nam komentarz poniżej!
